Experience a world of culinary wonders at your fingertips, discover the best restaurants near you, get personalized recommendations Download the new JRE app!

news • November 22nd, 2022

Kako naprej? - Velike dileme in vprašanja gostinstva

Premium

16.11. se je v organizaciji združenja JRE-Slovenija uspešno zaključila prva JRE Akademija. Tuji in domači govorci so odprli številne pomembne teme in razmišljanja o priložnostih razvoja slovenske gastronomije ter možnostih prenosa dobrih praks iz tujine.

JRE Akademija, stičišče znanja, prakse in poglobljenih debat, je v enem dnevu za govorniškimi pulti Thermane Laško povezalo šest tujih (Rudolf Štefan, Jamie Goode, Zaedo Musa, Hans van Manen, Julie A. Peterson, Guillame Antalick) in štirinajst slovenskih (Ana Roš, Uroš Mencinger, Grega Repovž, Martin Jezeršek, Tomaž Kavčič, Marko Pavčnik, Luka Košir, Blaž Cvar, Aleksandra Brdar Turk, Anja Skrbinek, Andrej Sluga, Samo Žabkar, Anita Šumer, Niko Huber) govorcev s področja gastronomije in turizma, ki jim je prisluhnilo več kot 160, informacij željnih obiskovalcev. Prireditev je povezoval Jože Robežnik.

Teme, ki bi jih - kot so v najavi dogodka napovedovali v JRE - morali slišati vsi gostinci, so se dotaknile pomembnih vprašanj, med katerimi je poseben poudarek bil namenjen digitalizaciji gostinstva in novim kadrovskim pristopom, ki bodo ta sektor v prihodnje pomagali dvigniti na še višjo raven.

Predavanja in praktični moduli so sledili trajnostnemu pristopu v gastronomiji, zato so se govorci med drugim spraševali o sodelovanju z manjšimi pridelovalci in proizvajalci, o sodobni obliki nabiralništva in izvoru surovin, o prihodnosti vode, vina, piva in brezalkoholnih pairingov v slovenskih restavracijah visoke kulinarike ter možnostih ustvarjanja z drožmi v njih.

Kot častna govornica je obiskovalce nagovorila tudi Dubravka Kalin, predstavnica Direktorata za turizem pri Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, ki je glede na tempo dela in kadrovsko stisko, ki zadnja leta pestita gostinstvo, vsem deležnikom izkazala velik poklon za trud in vztrajnost. Kot ključni točki, ki sta pritegnili njeno pozornost pri delovanju združenja JRE, je izpostavila njegov poudarek na kakovosti, lokalnih sestavinah in tradiciji, s čimer naslavlja ključne elemente trajnostno naravnanega turizma in zelenih praks, h katerim se je zavezalo tudi ministrstvo, ter njegov neelitističen pristop poslovanja. JRE namreč pripisuje velik pomen vključevanju mladega kadra in tako pomembno prispeva k promociji kuharskega poklica ter mladim odpira vrata v svet gastronomije z učenjem, vodenje, spodbujanjem in mentorstvom. To je združenje dokazalo tudi na tokratnem dogodku, saj so chefi kuhalnice in vodenje dela za štedilniki prepustili svojim sous-chefom, ki so s svojim izborom kulinaričnih dobrot poskrbeli za večerno druženje. Mladi sous-chefi, ki so se predstavili, so Nejc Pahor (Gostilna Mahorčič), Boštjan Sanabor (Špacapanova hiša), Martin Zupanc (Hiša Linhart), Đorđe Piperovič (Ošterija Debeluh) in Žiga Koprivc (Galerija okusov).

Ker pa se je v zadnjem tednu zgodilo tudi nekaj sprememb v vodstvu združenja, so njegovi predstavniki javno oznanili imenovanje Grega Repovža (Gostilna Repovž) na mesto novega predsednika JRE-Slovenija. Repovž je v nagovoru udeležencem JRE Akademije izjavil, da se zaveda odgovornosti, ki ga po vseh doseženih uspehih njegovih predhodnikov čaka, a verjame, da bo z močno ekipo, ki mu stoji ob strani, in upravnim odborom, ki ga sestavlja z Gašperjem Puhanom (Galerija okusov) in Markom Pavčnikom (Pavus), tudi v prihodnje združenje uresničevalo nove uspehe, razvoj in veliko dogodkov, kot je bil včerajšnji.

Kot predhodna leta je združenje JRE-Slovenija tudi tokrat podelilo nagrade za uspešne gastronomske prakse. Prejeli so jih Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo za pomoč gostinstvu in turizmu v času epidemije, projekt Okusi Radol’ce za razvoj gastronomije in turizma v lokalnem okolju, Mira Šemić za mednarodno promocijo slovenske gastronomije in zaslugo za odlično navzočnost Slovenije v elitnem svetovnem vodiču Gault&Millau, družina Jezeršek za spodbujanje trajnostnega pristopa in znanja v gastronomiji, Uroš in Violeta Mencinger za spodbujanje razvoja gostinstva in projekt VIVI - Teden restavracij, Rok Arčan (podjetje Sistem-PRO v partnerstvu z Electrolux Professional) za prispevek h krepitvi znanja in mednarodnih izkušenj, Steklarna Hrastnik za trajnostni pristop poslovanja, Tanja in Damir Pintarič (Gostilna Rajh) za prispevek k ohranjanju tradicionalnega slovenskega gostinstva. S posebno nagrado pa je JRE zaupanje in zahvalo za strokovnost, podjetnost in strastno delovanje v združenju izkazalo tudi Gašperju Puhanu, ki je v prejšnjem tednu postal prvi slovenski član mednarodnega upravnega odbora JRE-International. 

JRE Akademija je potekala kot zaključni del Dnevov slovenskega turizma 2022, ki nastajajo v so-organizaciji večjih institucij s področja turizma v Sloveniji, med drugim Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, Slovenske turistične organizacije, Turistične zveze Slovenije, Turistično gostinske zbornice Slovenije in drugih.

Ne odgovori na dlani, samostojno razmišljanje je ključno za uspešno prihodnost gostinstva
Kot je poudaril Gašper Puhan, podpredsednik JRE-International in član upravnega odbora JRE-Slovenija, cilj njihovega združenja in dogodkov, ki jih organizirajo, ni, da bi poslušalcem ponudili vse odgovore na dlani. “Enotnega odgovora ni, zato je pomembno, da ljudem podamo izhodišča, ki jih bodo gnala v samostojno razmišljanje in iskanje odgovorov. Veseli smo, če z naših dogodkov odidejo s polno glavo vprašanj, ki jih bomo v prihodnje skupaj razvozlavali in v praksi reševali. Le če bomo probleme dobro poznali, se z njimi srečevali in o njih skupaj naglas razmišljali, bomo lahko zagotavljali uspešen razvoj gostinstva in turizma v Sloveniji,” zaključuje Puhan.

Dogodku je dal težo tudi obisk Hansa van Manna, direktorja JRE-International, ki je poudaril, da JRE-Slovenija svoje delo opravlja zelo dobro in kaže neverjeten razvoj v svojem poslovanju. Ne le v Sloveniji, tudi mednarodno, postavlja nove meje v izvajanju aktivnosti. Veseli ga, da so slovenski člani združenja izbrali Grega Repovža za novega predsednika ter da se je Gašper Puhan pridružil mednarodnemu upravnemu odboru JRE-International, saj bo to omogočilo še boljšo povezavo znotraj obeh organizacij.

Predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije, Blaž Cvar, je poudaril, da nas v prihodnje v turizmu in gostinstvu čaka še veliko dela na področju digitalizacije, ki ji trenutno namenjamo povprečno le 0,5 % BDP. Na področjih, kjer sta gostinstvo in turizem bolj obrnjena k tujim gostom, je seveda stopnja digitalizacije nekoliko višja, na področjih, ki se bolj obračajo k domačim gostom, pa je ta stopnja precej nezadovoljiva. “Zavedam se, da obiskovalci od ponudnikov turističnih in gostinskih storitev pričakujejo pristen ljudski stik, a vseeno moramo delati na tem, da si bomo z digitalizacijo pomagali optimizirati poslovanje vsaj na področjih rezervacij, načina naročanja surovin, trženja in prodaje. Na teh področjih bomo morali biti kreativni in jim v prihodnje posvečati več časa,” povzame Cvar.

JRE – Neskončna strast
JRE je združenje ustvarjalnih chefov in gostincev, ki želijo deliti neskončno strast do gastronomije ter željo po izmenjavi izkušenj. Mednarodno združenje v 15 državah (v Avstriji, Belgiji, Nemčiji, Franciji, Italiji, Romuniji, Srbiji, Sloveniji, Španiji, Švici, Združenem kraljestvu, Avstraliji, na Hrvaškem, Irskem, Nizozemskem) šteje kar 350 restavracij.

Člane združenja JRE prepoznamo po nadpovprečnem talentu in strasti do gastronomije, ki jo potrjujejo z izborom vrhunskih lokalnih sestavin in proizvodov, ustvarjalnostjo chefov in skrbjo za ohranjanje tradicije. Restavracije JRE so posebne zaradi svojih lokacij, interjerja, vzdušja in storitev. Svoje kuharsko in strokovno znanje člani združenja z veseljem izmenjujejo na različne načine, kar je zadnja leta zagotovo pripomoglo k prestopu slovenske kulinarike na še višjo raven in obiskovalcem JRE restavracij omogočilo, da okusijo najboljše, kar ponuja kolektivna strast do gastronomije.

Člani JRE-Slovenija: Danilo, Dam boutique hotel & restaurant, Galerija okusov, Gostilna Mahorčič, Gostilna Mak, Gostilna pri Lojzetu, Gostilna Rajh, Gostilna Rakar, Gostilna Repovž, Grič, Hiša Franko, Hiša Linhart, Hiša Raduha, JB Restavracija, Mama Marija, Ošterija Debeluh, Pavus, Pikol Restaurant, Rizibizi, Restavracija Atelje, Špacapanova hiša, TaBar

Partnerji dogodka JRE Akademija: Nova KBM, Römerquelle, Radgonske gorice, Miele, Winterhalter, Steklarna Hrastnik, Sistem-PRO, Vino Kozinc, Istenič, Guerila, Frešer, Vino Kupljen, Puklavec Family, Vinska šola Belvin, Špenko, VIVI – Šola okusov, Dober tek, Pet zvezdic, O vinu, Slovenska turistična organizacija, Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije, Turistično gostinska zbornica Slovenije.

Za vse dodatne informacije in vprašanja vas prosimo, da se obrnete na kontakt: a.hotko@jre.si, M: 040 416 267

Avtor fotografij: Matjaž Očko